Mersul la școală, mai ales în primii ani, poate fi terifiant pentru copii; este momentul în care încep micile responsabilități, temele pentru acasă, cunoștiințele noi, prieteni diferiți, și chiar ambiții mai mici sau mai mari. Relația dintre părinți și copil este foarte importantă, iar în acestă perioadă influențele sociale încep să se înmulțească; de aceea, este foarte important să investim mai mult în relația cu copilul nostru, să găsim modalități de apropiere și să le dezvoltăm împreună, în concordanță cu personalitatea copilului.
Mersul în excursii în vacanțe sau în weekenduri este o activitate din care cel mic va avea foarte multe de învățat. Alege o călătorie la munte sau într-un city break, unde să faceți diferite activități împreună, cum ar fi: plimbarea pe munte, instalarea unui cort și înnoptatul în el, vizitarea unei peșteri sau a unei saline, alege să vizitați o localitate medievală, castele sau un festival interesant. Cu cât te vei implica mai mult, cu atât legătura dintre tine și copil va fi mai puternică, dar în aceași timp îl înveți să fie mai independent, mai interesat de lumea exterioră, iar capacitățile lui de adaptare la lucruri și evenimente noi mai dezvoltate.
În prima zi de școală, oferă-i un cadou mai deosebit, pe care îl poate lua cu ea/el la școală și va știi în permanență, chiar dacă este departe de părinți, că aceștia îl iubesc și îi sunt aproape necondiționat. Un astfel de cadou poate fi un talisman sau o bijuterie de calitate. Explică-i copilului tău ce însemnătate are și încearcă să-i transmiți dragostea ta și încrederea pe care o ai în el. O idee frumoasă, care accentuează legătura dintre părinte și copil, este purtarea de bijuterii pereche – bratara pentru mama și bratara pentru fetită – sau chiar aceeași bijuterie, care să aibă o anumită semificație pentru amândoi – de exemplu o brățară cu trifoi care să simbolizeze norocul la școală pentru copil și la lucru pentru părinte.
Ajută-l cât poți de mult la teme și la învățat. Bineînțeles că nu trebuie să le faci tu în locul lui, ci să îl ajuți în procesul de învățare, să petreci timp cu el și să știe în continuare că poate avea încredere în tine chiar dacă responsabilitățile lui au crescut și/sau schimbat.
Nu uitați să vă jucați. Joaca împreună cu copilul aduce multe beneficii – ambelor părți. Prin joacă se întărește legătura dintre voi, joaca deschide o cale de comunicare mai bună, vă veți cunoște mai bine copilul, vă va pune amândurora imaginația la încercare, veți scăpa de stres gratuit și ușor, și nu uita că prin joacă poți transmite copilului anumite valori. Este important să alegeți împreună jocuri educative, de creație, sau de îndemânare, de societate sau puzzle-uri.
Fii cât mai aproape de copilul tău, cu un talisman, cu un sfat sau cu timpul tău. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea personalității lui, a încrederii dintre voi și a legăturii părinte-copil, chiar dacă sunteți departe unul de celălalt.